Bad Gastein nemcsak síelőknek

Bad Gastein nemcsak síelőknek

Ha tetszik amit látsz és olvasol, csatlakozz a Mira!Donna Facebook oldalhoz: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében a “See First” és az “Értesítéseket kérek” beállítást, mert csak így jutnak el hozzád a friss bejegyzések és az útközbeni gyorsjelentések.


Behavazva - Sítúra és termálkúra

2018. január 31. - február 6.

A hova menjünk síelni kérdésre Ausztria általában kiütéses győzelmet arat. A fogas kérdés inkább az, hogy az osztrák síterepek bőségének zavarán hogy legyünk úrrá, és hova menjen az, aki nem(csak) a sípályák ördöge. Ehhez ajánlok egy nemcsak síelés szempontból tuti helyet. A boldog békeidőket idéző Bad Gasteinben  idén télen kétszer is jártam. A hüttézés és a kaiserschmarrn önmaga nyomós indok a síelésre, de a behavazott tündérváros, a felfedezett jó szállások, éttermek és a fürdő megérdemelnek egy blogposztot. (További síelős videók és fotók ITT, a MiraDonna facebook oldalon. ) A síelés és én, avagy pálfodulásom történetét is elmesélem, hogy bátorítsak mindenkit, aki elkönyvelte magában, hogy ő sí analfabéta.


Számos más sporttal ellentétben olyat még nem hallottam, hogy valaki egyedül megy síelni. Lévén Magyarország nem egy síparadicsom a legtöbb társaságban mindig akad valaki, aki nem tud, vagy nem elég jól tud síelni, csak a barátai vagy a családja miatt megy el a sítúrára. Remélem a muszájból síelőknek is segítek a bad gasteini anziksszal.

Bad Gastein városa már maga megér egy misét. Kis ékszerdoboz monarchia korabeli épületekkel, ahol a síelésen kívül még rengeteg más télen is űzhető sport- és relax programot lehet találni. Ha mindehhez a Gastein kártyát is kérjük a szállásunktól még jó kis kedvezményeket is kaphatunk. Ezt az ingyenes kedvezménykártyát érdemes előre kérni mindenkinek névre a szállásfoglaláskor, így ha csak pár napra megyünk akkor is élhetünk vele. A síbérletre ugyan nincs vele diszkont, és hatalmas spórolásra nem jó, de már csak azért is érdemes kiváltani, mert így egyszerűen kiderül mennyi mindent lehet Gasteinben csinálni! Számos látnivalóra, sport tevékenyégre, eszközökre és egészen különleges programokhoz is használhatjuk. Hogy csak néhányat soroljak az idei katalógusból: fürdő belépők, lavina tanfolyam, szappankészítés, hótalpas vezetett túra, lovas szánozás, hó jóga, trekking alpakákkal, kezdő jégmászó tanfolyam, siklóernyőzés, Bad Gastein vezetett történelmi túra. Itt aztán tényleg a nem síelők is találhatnak a fogukra valót!


Uramisten, síelek!

Én is szeretek olyan síhelyre menni, ahol a síelésen kívül is van látni-tennivaló. Ennek fő oka nálam is sokáig az volt, hogy a síelés meg én, hát az két külön fogalom, avagy párhuzamos valóság voltunk jó egy évtizedig. Csak álmodni mertem arról, hogy valaha is elegáns könnyedséggel, párhuzamos lécekkel, mosolyogva suhanok majd le egy hegyen, sőt, félkézzel videózok közben! Ha valaki nekem pár éve azt mondja, hogy egyszer különösebb gondolkodás nélkül egyedül, mentő-kísérő nélkül elindulok egy a derékszöget csak kicsit megfejelő hegyoldalon lefelé, azt az esélytelenek optimizmusával nevetem ki.

Nos, ez pár éve megtörtént. Mármint, hogy életemben először fekete pályán síeltem! Én, aki mindig azt mondtam, hogy bármely síelést becserélek egy jó bícsre. Na jó, most is hezitálnék azért! :-) Az elegáns könnyedség, persze, még most is nagyon messze van, de ahhoz képest ez a soha ne mondd, hogy soha klasszikus példája, hogy onnan indultam, hogy utálomazegészet, egyébkéntishidegvan, és csakazértmegyekmertaférjemszeret.


Szerintem ha valakibe nem gyerekkorában itatják bele ezt a mozgást az felnőttként nem tud már úgy megtanulni. A klasszikus évi egyszeri elvonulással addig jutottam, hogy már tudtam élvezni a síelést lankás lejtőkön. De hogy ebből az lesz, hogy nemcsak hogy utolérem a gyerekeket, hanem most már egyenesen imádok síelni, és zárásig a lejtőkön vagyok arra nem fogadtam volna nagy összegben. Évekig ugyanazon a minimum szinten voltam, elkönyveltem magamban, hogy évente egyszer elhüttézgetek néhány kanyarral a szigorúan kék pályákon. A titok a gondolkodásom, hozzáállásom tudatos megváltoztatása volt. Csak onnantól kezdve fejlődtem, hogy arra kezdtem koncentrálni, hogy mi a jó benne, hogy odatettem magam,  próbálkoztam, kérdeztem a profikat és ők mondták mire figyeljek. Aztán ráéreztem valamire és tessék, lejövök egy fekete pályán is, és ugyanolyan örömmel megyek síelni mint a trópusokra. Keep trying!

Szállások

Az egy hetes síelésre a Bad Gastein központjától 700 méterre levő Landhaus St George-ban találtam két családnak, 4 felnőtt 4 gyerek felállásra jó ár-érték arányú szállást. Két apartmant béreltünk, így mindenki megelégedésére külön gyerek és felnőtt részleg volt. A dán autók sokaságát az apartmanház dán tulajdonosa magyarázta, nekik a töklapos Dániából ilyen messzire is olcsóbb eljönni síelni mint a szomszédos Svédországba. Az apartmanok egyszerűek de nagyszerűek, érdemes a booking.com-on is csekkolni, én ott foglaltam le last minute áron. (28ezer Ft/éj/apartman)

A másik kipróbált szállásunk a Stubnerhof. Itt a cseh tulajdonos példázta a willkommenskultur-t, és természetesen cseh sört kínál. A nemrégiben újranyitott 3 csillagos kis szállóban a szobákból a teljes felújítás után kidobták a kötelező osztrák sarokpadot, és berakták a minimál designt kényelmes ágyakkal, led fényekkel. Az ebédlőben megmaradt a jódlis bútor, ami kissé eklektikussá teszi a hotelt. A kávégép is csehül beszélt, de a reggeli bőséges, a kiszolgálás készséges volt. A városközpont 3 km, vagyis autós távolságban van, de gyönyörű alpesi környezetben, patak mellett hortyoghatunk. Itt egy két helyiséges családi apartman 50ezer Ft 4 főre bajnokok reggelijével, pár napra tökéletes volt.


Hójelentés Bad Gasteinből

A hosszabb, egy hetes síelésünk kezdőnapján esett egy pötty hó. Annyi, hogy még a profi síelők is elsüllyedtek szűzhavazás közben. Látni ugyan nem lehetett egy métert sem, olyan volt mintha a nagy fehér semmiben csúszkáltunk volna végtelenítve. Én estem-keltem, de mindig jó puhára. Ritkán látunk ennyi havat, ez még a gyerekeket is kimozdította a kütyük mellől. Lent maradtak iglut építeni, jégcsapra vadászni és hóban henteregni. Nem tudom próbáltátok-e már a nagy fehér tejfölben siklást. Nekem van benne valami egészen űrbeli érzés. Ez nem az épp akkor történt világszenzáció, a Teslával megküldött Falcon Heavy kilövése miatt jutott eszembe, hanem azért mert a tejfölben totálisan elveszti az ember a térlátását, pont mintha a feneketlen sötétségben tapogatóznánk, csak inverzben, fehér vattában. Elég parás tud lenni, főleg nem gyakorlott síelőknek. Szerencsére a méteres friss hó után dobott a gép pár ragyogó sínapot is.


Panoráma séta

A három települést, Bad Gasteint, Dorfgasteint és Bad Hofgasteint magában foglaló Gastein völgy kétségkívül legfestőibb települése Bad Gastein. Egyik símentes napon tettünk egy városnéző sétát a hó alatt is gyönyörű régi, monarchia korabeli épületek között. Alpesi tó ugyan itt nincs, de a meredek hegyoldalra épült város legalább olyan páratlan panorámát kínál mint az állandó utazós blog szereplő Hallstadt. A panoráma ráadásul körben élvezhető, ha a városközpont besétálása után elindulunk a Stubnerhof hotel felé. Bad Gastein látképét nem a tipikus osztrák alpesi házak dominálják, hanem a messziről is óriásként ácsingózó, a 19-20. századforduló táján épült sokemeletes ódon épületek, és a 200 méterről alázúgó Gastein vízesés. A korral haladva a várospanorámát madárként is befogadhatjuk, télen-nyáron üzemel a Flying Waters zipline, mellyel a mély völgy két pereme között száguldhatunk. Ezt a metsző hidegben nekünk nem volt kedvünk kipróbálni, de voltak bátrak!

Belle Epoque

A városka utcái tele vannak régi fotókkal. A csilivili hotelek és kaszinó mellett van jópár leromlott, jobb sorsra érdemes ingatlan is a városközpontban, de az egész így együtt a kitartó hóesésben és a méteres jégcsapokkal maga a Belle Epoque. A városka látványa szerintem mindenkinek a boldog békeidőket idézi. A Disney filmbe illő tornyocskás épületek, flancos hotelek között leereszkedtünk a vízesés aljáig, ahol egy ipari műemlék egykori erőműből átalakított kávézóban, a Kraftwerkben melegedtünk fel. Habos kakaózással és az Ausztriában szintén elmaradhatatlan Glühwein-nal, azaz forraltborral fokoztuk a Belle Epoque hangulatot. Útközben egyik forró termálforrás, a 46 fokos vizet eregető, radon tartalmú Elisabeth Quelle volt a kézmelegítőnk. Az Elisabeth Quelle gőzét használja a találó nevű Dunstbad nevű intézmény is, ahol nyaktól lefelé kis gőzkapszulákban dunsztolódva vehetünk radon kúrát. Ezt legközelebbre hagytam.

Well-come, szauna szeánsz

Well-come, mondja Bad Hofgastein szlogenje. Mint a Gastein völgy településeinek neve mutatja számos termálforrás akad itt, amire több fürdőt is építettek. Így Bad Gasteinben akkor sem kell búsulni ha a zimankóban és a sűrű tejfelben nem akaródzik az a síelés! Ilyenkor a papírkutyáknak irány az itteni fürdők leghíresebbike, a Felsentherme! Az egész fürdő gyönyörű, kinti-benti panorámás medencékkel.


Ugyan a földből 46 fokkal csobogó termálvízből hagyhatnának melegebb vízű medencéket is, de szauna részleg igazán cool, akarom mondani hot! Az egyik legjobb, ahol Ausztriában jártam. Verhetetlen, még Ausztriában is kuriózum a tetőterasz panorámás, üvegfalú szaunája. A behavazott csúcsok zúzmarás pompáját nézve izzadni elég menő, igaz? A friss hónak hála páran mindig behengergőztek a tetőterasz vastag hószőnyegébe is, a szaunázók derültségére.

Szauna osztrák módra: Aufguss

Nudista szauna, ahogy egyébként az a normális, így fotók csak távoliak vannak, de talán a hangulat átjön. Ausztriában még nem voltam olyan szaunában, ahova fürdőruhában be lehet menni.  Legalább két nagy törölközőt érdemes vinni, mert az is fontos szabály, hogy sehol nem izzadhatunk az ülőkére, vagyis a lábfejünk és a fenekünk alá is textilt kell raknunk higiéniai okokból. Ezért teljesen jogosan mindenhol szólnak, ha nem tartjuk be! Sajnos vagy nem, de 16 éven aluliak nem jöhetnek be a szauna részlegbe, bár a mi 12 éves nagylányainkat a zárás előtt egy órával beengedték fű alatt, akkor már nagyon kevesen voltak.

Bevállaltunk pár szauna ceremóniát is, a végén a nagyon osztrák aufgussal, amit senki ki ne hagyjon ha egy osztrák fürdő szauna szeánszára veti jósorsa. Az aufguss során a szaunamester gyakran használ illatosító, aromaterápiás olajokat, és a forró kőre locsolt aromaolajos víz gőzét legyezi törölközővel erőteljesen a szaunázókra. Általában három  kört tart egy aufguss szeánsz, a kakasülőn helyet foglalók extrém nedves-forró levegő kiképzésen vesznek részt. Természetesen aki nem bírja kimehet, de első próbálkozásra semmi esetre se a felső fertályba kuckózzunk be. A fenyőillatos és a mentás esemény is ott volt a szeren, egy standup komédika szauna mesternővel.

Utána egy gyors zuhany, majd a jéghideg medencés csobbanással gondoskodtam a hirtelen hidegváltásról. Ez nagyon egészséges, a keringésnek különösen jót tesz, és a bőrrel csodát tesz. Szívbetegek azért inkább ne csinálják! Ti próbáltatok már, és végig kibírtatok egy igazi forró, osztrákos aufgusst? A Felsentherme nem kerül a világ pénzébe sem, ha van Gastein Cardunk, mindössze 21 Euro egy szaunás fürdőjegy.

Bad Gastein gasztro

A szokásos hüttekaják és otthoni főzőcskézés mellett Bad Gastein egyik legendás éttermébe, a Bellvue Alm-ba mentünk még el. Sőt, lifteztünk! A hely különlegessége uigyanis, hogy megközelíteni csak egyszemélyes muzeális sílifttel lehet, a végén meg tele hassal egy jó hosszú szánkópályán is lezúzhatunk. Óvatosan az alkoholmennyiséggel! Nem ok nélkül nevezik minden síhütte ősanyjának, 1421 óta létezik, azaz majdnem 600 éves! Természetesen azóta sokat épült, szépült, alakult, de a patina pont annyira látszik rajta, amennyire kell. A nyitott tüzes kandalló az étterem közepén, a füst felett a kémény felé repülő vasorrú vasboszival nagyon hangulatos. Csak a nagyképernyős reklámtévé rontott az összképen. A Bellvue Alm egyben szállás is elsősorban pároknak ajánlott szobákkal. Ahogy a legtöbben, mi is sajtfondüztünk, és nagyon finom volt a marha carpaccio. Asztalfoglalás nélkül reménytelen bejutni, ITT lehet. 


Függőhíd és 10,4 km downhill

A sípályákat nem részletezem, van bőven. A síbérlet árakról ITT lehet tájékozódni. Három kedvenc helyet emelek ki. Bad Gasteinből nemcsak síelők által használt kabinos felvonóval érhető el a Stubnerkogel (2551 m), ahol egy menő látvány függőhídról is körül lehet nézni a hüttézés közben. Olyannyira romi, hogy már el is kezdtek gyűlni rajta a szívecskés lakatok. Kedvenc pályám a 2300 méteres Hohe Scharte-tól indul. Ez a Keleti-Alpok egyik leghosszabb sípályája, 10,4 km downhill, 1440 m szintkülönbséggel érünk le Bad Hofgasteinbe! Ezen az útvonalon van egy nagyon tuti pályszállás is, egy egész házat lehet kibérelni társaságoknak hetes periódusra. ( Sajnos nem jegyeztem fel az elérhetőségét, pedig egyszer de jó lenne! )

Ha legközelebb téli osztrák program merül fel, melegen ajánlom Bad Gasteint! :-)


További ausztriai hegyi kalandjaink: A Vadcsúcs meghódítása - Wildspitze, 3770 m

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miradonna.blog.hu/api/trackback/id/tr5613721496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook
süti beállítások módosítása