Utazás szállásköltség nélkül, otthoncserével!

Utazás szállásköltség nélkül, otthoncserével!

Ha tetszik amit látsz és olvasol, csatlakozz a Mira!Donna Facebook oldalhoz: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében a “See First” és az “Értesítéseket kérek” beállítást, mert csak így jutnak el hozzád a friss bejegyzések és az útközbeni gyorsjelentések.


Couchsurfing Deluxe

Az utazás egyik legnagyobb költsége a szállás. Ha négy fős családdal, sőt, néha nyolcan megyünk ez még jelentősebb összeg. A megszaporodott szállásköltséget nullára redukálhatjuk ha hajlandóak vagyunk elcserélni ingatlanunkat. Egy jó, lehetőleg fővárosi kecóval szinte bárhova a világon transzportálhatjuk akár az egész családot. A sharing economy, a megosztáson alapuló gazdaság egyik jó példája a HomeExchange. Magyar nyelven csereotthon.com címet beírva is elérhető, de ne legyenek illúzióink, hogy a cserepartnerek majd magyarul válaszolnak, valamilyen nemzetközi nyelven tudni kell. Itt valódi megosztás, ha úgy tetszik ősi csere kereskedelem zajlik, ugyanis a felek elcserélik egymással az utazásuk alatt a lakásaikat, pénzmozgás nem történik. Ennél tökéletesebb jobbárasítás nincs, igaz, munkás megoldás. Az össznépi magyar gyanakvás miatt nálunk nem annyira elterjedt. Mi néhány cserén már túlvagyunk, és közvetetten a lakáscsere révén jutottunk Portugáliában olyan tengerparti villához is, amit a piaci árán soha nem béreltünk volna ki. Hozok néhény saját cserepéldát, és elárulom szerintem kinek jó ötlet az otthoncsere, és kinek nem.

A lakáscserés nyaralás tulajdonképpen a nálunk is népszerű Couchsurfing emelt szintje. A kanapészörf, mikor valaki lakásában sokszor szó szerint egy kanapét/ágyat kapunk, főleg a 20-30-as fiatalok, egyedül, vagy legfeljebb párban, nagyon low budget-tel, esetleg sokat ismerkedni szerető utazók sportja. Az ingyen szállás egy járulékos elem, és a vendégfogadóval való társasági élet legalább annyira az élmény része. ( Egy magyar lány Couchsurfing.blog.hu címen blogot is vezet az általa fogadott kanapészörfösökről. ) Négy fős családdal az ember már nem áll neki kanapészörfölni, valamint így negyvenen túl én esténként szeretem a szobám ajtaját bezárni magam mögött.


A lakáscsere inkább a 30-40-esek, családosok műfaja

Kell hozzá ugyanis egy lakás, amit elcserélhetünk, és az a 20 éveseknek még általában nincs. Hogy működik? Míg mi a cserepartner házában/lakásában héderezünk, ő(k) a mienkben, ilyen egyszerű. No, azért nem, mert a lakáscsere elég munkás, sok szervezéssel jár, de az általam eddig tapasztaltak alapján megéri. Könnyű belátni miért jó. Azon felül, hogy nincs szállásköltségünk sokkal kellemesebb valaki saját lakásából/házából elindulni mint egy szűk panzió szobából. Szinte helyinek érezhetjük magunkat, és ez elég jó dolog! Gyerekesként érdemes más gyerekesekkel cserélni, így egy komplett gyerekszobát is kapunk, amit egy bármilyen szuper gyereksarokkal felszerelt szálloda sem tud bizony!

A cserére több nemzetközi weboldal is létezik, a legismertebb a HomeExchange (én is ezt használom), és a LoveHomeSwap. A csere lehet nem szimultán is, a feltételekben, időpontokban megállapodnak a felek, és a megállapodást rögzítik a HomeExchange site-on is.

Mi a munka része?

Létre kell hoznunk a potenciális cserepartnerek érdeklődését felkeltő online adatlapot, angol nyelvű bemutatkozással. A „sales” fontos része a lakásunkat, környezetünket hívogatóan bemutató minőségi fotók, és szöveges leírás. A fotózáshoz elsősorban szem szükséges, egy jobb mobiltelefonnal is lehet ellenállhatatlan képeket lőni, csak várjuk ki a fotózáshoz megfelelő, lehetőleg napos napszakot, világítsunk, tervezzük meg a kompozíciót, aminek a koszos zokni, és az almacsutka nem része, a cuki gyerek/kutya/macska ellenben szerepelhet rajta. Ha nincs szexi lakás adatlapunk ne reménykedjünk hatalmas érdeklődésben. Pontos cím természetesen nincs az adatlapokon, csak város, kerület, kb betájolás van a térképen. Az éves tagdíj 20 000 Ft a HomeExchange-en, de ha csak egy cserét sikerül összehoznunk már meg is térült.

Menő budapesti lakás bárhova a világban eladható

A Magyarországra látogató turisták többsége csak Budapestre jön, a kalandvágyóbbaknak esetleg 1-2 nap Balaton, Hévíz, Tokaj fér bele, így a fővárosi csere nindzsák előnnyel indulnak. Eddigi tapasztalataim alapján azt mondhatom, egy stílusos budapesti lakást majdnem bárhova a világon el lehet cserélni. Természetesen a legkapósabbak a belvárosi, látnivalókhoz közeli szép lakások,vagy ha valamilyen különleges kunsztot tud a kérónk, pl érdekes természeti környezetben van. A mi budapesti lakásunk egyáltalán nem belvárosi, viszont szép, és Duna parti, ezért elég sok érdeklődést kapok. A legtöbb csere érdeklődés nem túl meglepően Európából jön, a franciák, spanyolok élen járnak, de jött már kérés Svájcból, Dániából, és Lengyelországból is, és kaptam már Brazíliából, Ecuadorból és az USA-ból is érdeklődést. A munka elég nagy része az érdeklődésekre válaszolgatás. Extra vonzerőt, és további költségcsökkentést jelenthet, ha autót is be tudunk dobni a cserébe. Természetesen ennek feltételeit is tisztázni kell a feleknek, van-e casco, a cserepartner fizeti a károkozást.


Hasonló a hasonlót vonzza

Legyünk reálisak. Egy kőbányai panelért, de még egy Budapest belvárosi, csúcs garzonért sem ad senki egy Loire völgyi kastélyt. (Bár, mi megközelítően akkora házat kaptunk Lyon melletti első cserénkkor. ) Ugyan a HomeExchange közönsége láthatóan nem a templom egerei kategória, de nem is mindenki Rockefeller. A teljesen átlagos lakásoktól a csodavillákig minden van rajta, az általános iskolai tanártól a filmrendezőig sokféle ember csereberéli a lakását utazásaihoz. Azért a vidékiek kedvét sem akarom elvenni! Nekünk az első cserénk a Villányi Borvidéken, Palkonyán levő, vendégházként is hasznosított ingatlanunkkal történt Lyon mellé. ( Jelenleg csak a budapesti lakást listázom a HomeExchange-en. A palkonyai vendégház weboldala ITT )

Előre tervezés és last minute

Ökölszabályként elmondható, hogy a lakáscserés utazás jópár hónapos előre tervezést igényel. A 2018-as tavaszi, nyári utakra ilyenkor már javában jönnek az érdeklődések. De ha hirtelen esik be egy kiruccanás akkor az üres időszak megjelölésével bekapcsolhatjuk adatlapunkon a last minute funkciót, tehát így is összejöhet egy csere. Érdemes már a hirdetésünk címébe beírni mikor szabad a kecónk. Tipp: Ha néha egy-egy szót, betűt változtatunk a hirdetésünk címén akkor újra előre rangsorolja a site a keresésekben, és több érdeklődést kaphatunk.

Gyors reagálás

Ha megvan a szuper csereotthon adatlap nincs más dolgunk, mint a vágyott úticélon listázott szimpatikus partnereknek csere kérést írni, illetve válaszolni a csere érdeklődésekre, méghozzá gyorsan. Elég megterhelő tud lenni a folyamatos gyors válaszolás, amibe az is beletartozik, hogy a nem passzoló kéréseket udvariasan visszautasítjuk, de az állhatatosság a siker nyitja. Én egy new york-i érdeklődést buktam mert csak egy hét múlva válaszoltam. Mikor mi keresünk érdemes egy adott célponton ugyanazt a levelet minden potenciális partnernek elküldeni egy mozdulattal, hiszen a nagy számok törvénye alapján 50-ből egy jó eséllyel a horogra akad.

Nehezített a pálya nyári, főleg tengerparti, vagy más miatt felkapott vakáció célpontokon, pl. Szardínián, Korzikán, Toszkánában partnert találni. Nagyon sok csereotthon ezeken a helyeken második ház, nyaraló, amit szezonban bérbeadással is hasznosítanak. Ez ugyan elvileg megkönnyíti a csere dátum egyeztetést, mivel nem felétlenül kell szimultán cserét csinálnunk, de a legtöbb tulajdonos a nyári hónapokra a bérbeadás miatt általában nem cserél. Ezeken a helyeken inkább az állandóan lakott lakások szimultán cseréje jöhet szóba. Mi ilyen városi lakást cseréltünk végül Szardínián, Cagliariban.

Hogy jön össze a csere megállapodás?

Ha az első emailek, adatlap alapján a cserepartner szimpatikus, és még a dátumban is tudunk közös nevezőre jutni egy egyeztetési folyamat kezdődik. El kell mondani minden lényeges körülményt. Ha van öntözendő növényünk, pátyolandó állatunk, hülye szomszédunk, csak privát használatú lakrészünk, valami, amit nem szeretnénk, hogy birizgáljanak, minden ilyen apróságot érdemes előre tisztázni. A lakáshoz, környékhez (parkolás, jellemző zajok, hol a főkapcsoló, vészhívó telefonszám, legközelebbi boltok stb.), szomszédokhoz érdemes egy használati utasítást gyártani, programokat, helyeket ajánlani, hogy valóban úgy érezze a partnerünk, majdnem haza érkezett.

Én egy csomó angol nyelvű turisztikai prospektust, és Török András angol nyelvű szuper Budapest könyvét is kölcsönözni szoktam a vendégeinknek, ajánlok budapesti sétaszervező cégeket, egyéb érdekességeket. Fontos, hogy legyen egy barát vagy rokon, aki távollétünkben átadja a lakást, és elérhető. Ha létrejött a csere megállapodás, azt mindenképp érdemes a HE site-on bejelölni. A site-on a csere után vendégkönyvben véleményt is írhatunk egymásról, de nem kötelező.

A csere alatt és után

A lakáscsere alapja a bizalom. Az alapszabály egyszerű. Viselkedjünk úgy a partner lakásában, ahogy otthon is tennénk. Vigyázzunk mindenre és pótoljuk, de legalábbis beszéljük meg ha valamit véletlenül eltörtünk. Ha valamit nem tudunk, nem egyértelmű, kérdezzük meg. A lakásban olyan rendet hagyjunk, ahogy kaptuk. Bevett udvariassági gesztus a köszönő ajándék, különösen ha tetszett a vendéglátónknál. Mi valamilyen apró, lehetőleg otthonról származó ajándékot hagyunk, egy üveg bor, csoki, de jó ötlet a hazaérkezőknek egy reggelire való hűtő feltöltést csinálni.

Cicaszitterkedés Londonban

Azért mindenhova mégsem tudunk biztosan elmenni egy jó budapesti lakással sem. Idén Londonban húsvétoltunk, amihez jó előre, decemberben elkezdtem a szervezést, minden szóbajöhető cserepartnernek írtam, de nem jött össze. (Illetve összejött, de nem a HomeExchnage-en, hanem egy kint élő ismerősön keresztül. Blogposzt róla ITT. ) Egyetlen család jött volna, ami pont elég is, de kiderült, hogy a gyerekük allergiás a macskaszőrre, így az is kútba esett. Furcsálltam, hogy a londoniak ennyire nem akarnak Budapestre jönni, miközben tonnaszám kaptam Európa nagyvárosaiból a csere kéréseket, Párizs, Madrid, Barcelona, Firenze, nem győztem válaszolni.

A megfejtést egy Londonba szakadt barátnő szállította. Lodonban olyan magas a lakásbérlet és ennek megfelelően a szállásdíj is, hogy a londoniak inkább drága, vagy egzotikus célpontokon cserélnek, nem Budapesten, ahova fapadossal jönnek és 10-15ezer Ft-ért már szuper Airbnb stúdió lakást tudnak bérelni. Végül a londoni ismerős segítségével egy igazi, londoni mércével is menő luxus házat kaptunk ingyen. Bori körbeírt a sulis anyukáknak, akar-e valaki velünk Húsvétra lakást cserélni, hiszen az ott is suli szünet. Cserélni ugyan senki nem akart, de mivel Bori révén már bekerültünk a bizalmi körbe ketten is jelentkeztek, hogy nagyon örülnének ha náluk laknánk míg ők elutaznak, mert lenne aki megöntözi a virágot és megeteti, megszeretgeti a macskát. Így lettünk cicaszitterek Londonban. Szerintem ez másnak is járható út, egy-két levelet megér. Hiszen kinek nincs ismerőse Londonban?

Nagyon érdekes volt látni, hogy mennyire más a mentalitás, mennyire alap az egymás iránti bizalom Londonban. Ugyan sem akkor, sem azóta nem találkoztam Sophie-val, a vendéglátónkkal, ő egy közös ismerős ajánlására odaadta a lakását nekünk, vadidegeneknek, sőt, még ő volt hálás, hogy foglalkoztunk a cicájával. 


Mikor érdemes cserelakást keresni?

Olyan utazáshoz, ahol egy bázisról csillagtúrázunk legalább 4-5 napig, például városlátogatások, vagy egy kisebb régió alaposabb, komótosabb bejárása. Hosszabb, többszáz km napi autózásokat, nagyobb távolságokat jelentő roadtripekre, ahol 1-2-3 éjt töltünk valahol általában nem érdemes a lakáscserével vesződni. Természetesen mindig az úticél szálláskínálatának fényében érdemes mérlegelni. Extrém drága helyek, például New York, London vagy Skandinávia esetében 3 éjszakai csereszállás is jelentős megtakarítás.

Kinek való, és kinek nem a lakáscserés utazás?

Ismét hangsúlyozom, hogy a lakáscsere alapja a bizalom. Ebből sajnos mifelénk kevés van. Az első kérdés szinte zsigerből az szokott lenni honfitársainktól, hogy, na és tényleg nem lopnak el semmit? Nem okoznak semmi kárt? Te tényleg oda mered adni a lakásod? Igen, oda merem, nekem tiszta sor, hogy ez egy abszolut win-win szituáció. Aki ugyanis elcseréli a szép barcelonai, párizsi lakását velem, az egészen biztosan nem azért jön, hogy kiraboljon, vagy lelakja a lakásomat. Megosztjuk, amink van, és ezzel mind a két fél nyer. Készpénzt és Rembrandt festményt meg úgysem tartok otthon, ellenben nagyon örülök, hogy a macskámnak távollétemben van pótgazdija.

Látom, hogy a közép-kelet-európai mentalitásba ez nehezen illeszthető be. Ahogy a couchsurfing, úgy a lakáscsere sem való mindenkinek. Nekem semmilyen nehézséget nem okoz, sőt, örülök neki, hogy megoszthatom mással azt, amit szeretek. De ha valakinek a lakása, kocsija a fogpiszkálója, azaz nagyon érzékeny a személyes tereire, tárgyaira (bár ezeket el lehet pakolni), diszkomfort érzetet kelt benne, hogy más eszik tányérkájából, és más alszik az ágyacskájában, annak nem való a csere.

Merre jártunk mi már cserével?

Franciaország - Messimy

Lyon mellett ezt a hatalmas udvarházat kaptuk a Villányi Borvidéken, Palkonyán levő házunkért cserébe. Jó kis bújócska terep volt! A palkonyai házat mi is sokat használjuk a családdal, és emellett bérbe is adjuk, hogy ezzel biztosítsuk a fenntartását ( infó ITT ), így elcserélni végképp nem okozott fejtörést. Az öt gyerekes család ottlétünk alatt átköltözött a szomszédba, a nagypapa igazi chateau-jába, pedig nem lett volna rá szükség, olyan hatalmas volt a ház. Át is jártak kvaterkázni, és mikor ők jöttek hozzánk Palkonyára mi is meglátogattuk őket egy napra. Csereotthon adatlap ITT.


Szardínia – Cagliari

Szardínián nagyon nehezen jött össze a főszezoni nyári időszakra a csere, tengerparti apartmant nem is találtunk, mert azokat mind bérbeadják akkor. Giulia Cagliariban a saját lakását dobta be a szimultán cserébe, ahol 8-an is elfértünk, és egy sokkal kevésbé turistás részét is láttuk így a szigetnek. Vele személyesen nem találkoztunk, de a csere alatt folyamatosan kommunikáltunk, jó tippeket adott pl opera előadásra is. Csereotthon adatlap ITT. Blogposzt Szardíniáról ITT.


Belgium - Bruges

A belga család szuper műemlék háza még vár ránk. Velük nem szimultán cserében állapodtunk meg. Ők már "lelakták" az ő részüket, mi még a jövőben megyünk majd hozzájuk. Természetesen ennek időpontját jó előre egyeztetjük velük, azt senki nem várhatja, hogy azonnal rendelkezésre tudjanak állni. Mikor Magyarországra jöttek Budapesten is találkoztunk és elvittük őket Római partra, javasoltunk pár helyet, ami nincs benne a Lonely Planetben. Csereotthon adatlap ITT.


Van két cseresite-on talált, de végül nem szimplán elcserélt találatunk is, de ezek sem jöhettek volna létre a HomeExchange nélkül.

Portugália – Lisszabon - Old Lemon Tree House 

Mind a ketten nagyon akartuk, nagyon próbáltuk, de sajnos a dátumokat nem tudtuk összeegyeztetni. Maria akkor tudott Budapestre jönni mikor mi nem tudtunk Lisszabonba menni. Mivel ő is ki szokta adni nyáron a házát, amit megtaláltam Airbnb-n is, a 20%-os szerviz jutalékon kívül még egy méretes kedvezményt adott nekünk a házára, így 110 Euro helyett napi 75 Euróért volt egy nagyon cuki házunk 8 főre. Csereotthon adatlap ITT.  Blogposzt Lisszabonról ITT. 


Portugália - Algarve Beach Villa

Mint kiderült ezt a villát is bérbeadással hasznosítja tulajdonosa nyaranta. Sosem tudtuk volna megfizetni (3800 Euro/hét főszezonban) , a kedélyes levelezgetésben azonban felmerült, hogy a szingli tulajdonos egyszer a távoli jövőben tervezi, hogy eljön Budapestre (ha egyáltalán), ezért a jövőbeni lakhatásért cserébe viszont jelentős kedvezményt adott a villa árából. 2000 Euroért volt egy hétre  5 szobás, medencés tengerparti csodavillánk, amihez kerestünk két másik baráti családot, és rögtön szétterült a költség. A nyugat-európai szállás árakat ismerve, a családonként napi 95 euro egy ilyen bomba villáért elég jutányos. Csereotthon adatlap ITT. Blogposzt Algarve-ről ITT. 

A bejegyzés trackback címe:

https://miradonna.blog.hu/api/trackback/id/tr3812942993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook
süti beállítások módosítása