Best of (francia) Svájc I.

Best of (francia) Svájc I.

Ha tetszik amit látsz és olvasol, csatlakozz a Mira!Donna Facebook oldalhoz: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében a “See First” és az “Értesítéseket kérek” beállítást, mert csak így jutnak el hozzád a friss bejegyzések és az útközbeni gyorsjelentések.


Swinging in Switzerland

Svájc a bokréta a jóisten kalapján. Hegyek, gleccserek, tehenek, havasi gyopár, (kakukkos) óra, csokoládé, sajt, bicska , bankok, fondü, Heidi, pontosság, semlegesség, Vöröskereszt..... Svájc, avagy Helvetia elég jól áll országimázs hívószavakkal. Európa egyik hallucinogén szépségű, az életminőséget elsődleges szempontnak tekintő országa. De az országot nem az égiek, hanem az emberek passzították össze 1848-ban 26, addig önálló államként működő kantonból. Különböző népek békés, prosperáló együttélését jól szimbolizáló négy nyelvű közösség: olasz, német, francia, rétoromán.

Nekünk magyaroknak Svájccal kapcsolatban főleg – a CHF alapú hitelek után különösen - a drágaság villog pirosan, ezért nem sokan tűzik ki úticélul. Nem olcsó, de egy horvát nyaralás sem az, csak a fejekbe beégett hiperdrágaság miatt Svájcba nem szokás menni. Pedig Svájcban sem mindenki Rockefeller. Aki utálja a tömeget, a hőséget, unja magát egész nap a srandon, de szereti a hegyeket, tavakat, a képeslap tökéletességű természetet, annak tökéletes úticél. (Még közelebb Ausztria.) Rokonaink laknak Lausanne környékén, egy-két évente megyünk a gyerekekkel családlátogatásra. Az évek során főleg az ország francia ajkú részét, Vaud, Neuchâtel, Fribourg, Valais kantonokat jártuk be, valamint az ős Svájc Graubünden tartományban jártunk még. Folytatjuk!


A családi szál miatt némileg könnyebb a helyzetünk, de aki az extém drága Londonba, Nyugat-Európába elmerészkedik, nyáron hajlandó kempingezni, megfelel neki egy farm szállás is, az nyugodtan jöhet ide is. Nem lesz feltétlenül drágább, a visszavágy viszont borítékolható. (Bővebben az árakról a praktikumok részben.) Következzék egy alapos best of válogatás az eddigi maradandó élményekből, látnivalókból és svájcikumokból elsősorban francia Svájcból. A Bernina Expressz kivételével egy napos túrákkal Lausanne környékéről megcsinálható túratippek. (A képek minősége nem mindenhol jó, mivel több fotó is még a blog előtti, csak telefon fotós korszakból származik. De talán jobb, mint a semmi.) A poszt második része ITT olvasható.

Európa függőhíd - Randa

Ilyen átkelni a világ leghosszabb függőhídján. A 494 m-es rekorder Európa hidat még nem sok bakancs koptatta, pár héttel ott jártunk előtt, 2017 júliusában adták át. A Zermatt és Grächen falvak közti túraút ékességét korántsem kivagyiságból építették, hanem elsősorban azért, mert a két hegy között menő gyalogutat rendszeresen elvitte egy kőomlás. És még így sem közpénzből épült, a minden bizonnyal tetemes összegbe kerülő híd minden egyes méterét szponzorok állták. Nekünk ottjártunkkor épp a szürke árnyalatait dobta az időjárás, de a híd, mögötte a képeslap háttér négyezresek bámulatos gleccsereivel így is páratlan látvány volt. Bár sokan a fotók alapján azt mondják nem mernének rajta átmenni, de ha valaki nem tériszonyos akkor nem különösebben nagy mutatvány. Kicsit imbolyog, de magasak a korlátok, végig drótháló van, véletlenül kiesni nem lehet.


Egy Randa nevű, rondának semmi esetre sem nevezhető faluból kb 2 óra meredek felgyaloglás a kivételes panoráma ára. Jutalmul a látványon és hídon imbolygáson kívül a híd feletti Európa hütte minden földi jóval szolgál, úgyis mint hideg sör, röszti és barackos pite. A lecsorgásra kb 1 órát lehet számolni. Halandó ember által is teljesíthető fél napos túra, mi gyerekekkel, kutyával mentünk. A két darab extra lábnak számító túrabot a térdeknek is nagy segítség lemenetben. A felmászáshoz vízről ne feledkezzünk el! A hídról további fotók ITT.

Nekünk ez nem fért bele a Lausanne mellőli napi túrába, de a közeli Zermatt faluba is érdemes elmenni. A csokis dobozról is jól ismert különleges alakú Toblerone hegyet, a Matterhornt láthatjuk számtalan szögből. Zermatt Svájc egyik top látnivalója, a híres Glacier/Gleccser Expressz egyik végállomása is.

Bernina Expressz

Svájc nekem mindig egy óriási terepasztal marad, még gyerekkoromból. Azt meg nem kérdés, hogy vonattal lehet a legjobban felfedezni! Számos panoráma vonattal szelhetjük a hegyeket, nehéz a választás. Talán az Alpokon való átkelés egyik leglátványosabb útja a Bernina Expressz. Az egy irányba 3,5 órás, 122 km-es úton hegyek-völgyek-gleccserek-vízesések-tavak lélegzetelállító panorámájában zakatoltunk. Az UNESCO Világörökség vonatkaraván 55 alagúton és 196 viadukton át vitt el minket a svájci Davosból az olasz Tiranoba. További lélegzetelállító fotók a vonatozásról ITT.


Az 1900-as évek elején elkészült, Albula és Bernina vonal összekötéséből álló pálya az emberiség kiemelkedő mérnöki teljesítménye, ami a környezetbe simuló harmóniában mutatja be a tájat a svájci Alpok hegyeitől a mediterrán, pálmafás olasz Poschiavo völgyig. Az Albula vonal különlegessége a 6 db majdnem kör alakú alagút, amivel a vonat 400 m-es magasságot győz le. A 2253 méteres Bernina hágó után sokan a repülős landoláskor ismerős füldugulást érzik, a vonat ugyanis 1140! métert ereszkedik le 20 km alatt Poschiavo völgyébe.

Egyetlen percig sem unalmas, végig a tájképen csüngtünk. Gyönyörű lehet a vonatozás téli tájban is, csak akkor le kell mondani a nyári időszakban a vonat végére kapcsolt fapados, de teljesen nyitott "Aussicht" vagonról. Visszafele végig ott utaztam, a látványért elviseltem a zajt, és a kanyarokban, alagutakban fülsüketítő csikorgást is. Nagyon ajánlom a retúrjegyet, az azonnali ismétlés csak fokozza az élményt. Tiranoban pont bekaphatunk egy pizzát a visszaindulásig.  11 nappal indulás előtt ITT, online vett jobbárasított last minute jeggyel még az ára is elviselhető. (2 felnőtt, 2 gyereknek 236 CHF volt, a normál jegy 418 CHF lett volna) A Bernina abban is egyedülálló, hogy a panoráma kocsik üvegei fent íveltek, és ez bizony nagy fegyvertény, mert teljesen zavartalan a kilátás. A másik híres járat, a Chur és Zermatt között közlekedő Glacier Express panoráma kocsijainak tetején meg van törve az ablak, csak egy irányban is hét óra a menetidő, és állítólag a Bernina útvonalán változatosabb a táj is. ( Na, azért fenem a fogam a Galcier-re is. )  Ez Lausanne környékéről nem fér bele napi programba, mi Svájcba autóval menet, egy nagy ausztriai hegymászás után iktattuk be. Nagyobb gyalogtúrák után pihenőnapnak is jó ötlet.

Les Diablerets - Glacier 3000

A Diableret gleccser télen-nyáron jó program. Ide is egy  mega méretű függő lifttel (Glacier 3000, info ITT ) lehet feljutni. A lift egy elismert svájci építész, Mario Botta által tervezett fogadó épülethez visz. Nyáron is nagy élmény igazi gleccseren járni (persze, csak az alján lehet hegymászó cuccok nélkül) , itt is van via ferrata út, kevéssé hegyi kalandoroknak talán elég Európa legmagasabban levő nyári bob pályája is. A gyerekek méreteiből ítélve a lenti képek jópár évvel ezelőttiek, azóta a Glacier 3000 népszerű attrakciója lett a két hegycsúcs közötti Peak Walk, egy 100 m hosszú függőhíd, ami szép időben mintegy 24 hegycsúcsra ad panorámát. Ezt vissza kell mennünk megnézni! Télen természetesen menő síterep van itt, mi más?


Rolex Learning Center

Egyike a leglenyűgözőbb, kevéssé ismert kortárs épületeknek, ahol jártam. (A másik a portói Casa Música, bővebben ITT. ) A Lausanne-i Egyetem része az organikusan futurikus épület. Nyitva áll  a nem egyetemi publikum előtt is, bár, keveseknek jut eszébe megnézni. Különösen érdekes ahogy a hullámzó, nagy, egybenyitott tereken lépcsők nélkül lehet közlekedni. A Pritzker díjas japán építészek, Kazuyo Sejima és Ryue Nishizawa által tervezett épületet 2010-ben adták át. Infó ITT.


Fürdőzés a svájci tavakban

Kisebb-nagyobb tavak tömkelege van az országban, és a helyiek nyáron előszeretettel fürdenek is bennük. Szinte mindegy melyik tó partján járunk, kis utánakérdezéssel tuti, hogy találunk szabad strandot. Sok helyen egy kis büfé is üzemel, de egyéb mesterséges facilitásokra ne számítsunk. A svájciakat az sem feltétlenül riasztja el ha jön egy kisebb eső, ennek többször tanúi voltunk. A képeken nagyobb részt a Neuchâteli-tó partján levő Yvonand (Térkép ITT ) szabad strandja látható, a hattyúk pedig a Genfi-tónál támadták be a gyanútlan strandolókat, pedig csak egy kis fürdőzéssel fokozott naplementéről volt szó.


Habzsi-dőzsi Svájcban

Nyáron az erdőkben rengeteg az erdei szamóca, és kevesen tudják, hogy vannak finom svájci borok is (lásd a Lavaux borteraszok résznél ITT). A csoki, és a sajt igazi svájcikum. Míg jó csokihoz már nálunk is könnyebb jutni, az ínyenc svájci sajtok talán inkább igényelnek egy kis ajnározást. A szupermarketek sajtválasztéka is ínycsiklandó, de szinte minden faluban van külön sajtbolt, ahol a különféle titkos receptek szerint összerakott konyhakész fondü sajtkeveréket is lehet kapni. Számos farm is hirdeti a házi sajt árusítást. A svájci sajtfélék tárháza gyakorlatilag végtelen, az én kedvenceim a Gruyeres, az Appenzeller és a Vacherin Mont d'Or.

Utóbbiért október és március között kell Svájcba menni, mert csak télen készítik. A Mont d'Or egy speciális fadobozban árult sajt, amibe fokhagymát szúrva és egy kis fehérbort öntve sütés után lehet tunkolni, akár a sajtfondüt. A sajtfondü és a raklett nemzeti eledel, kiváló fogás társas összejövetelekre. Lausanne bolhapiacán olyan legénybúcsúba is botlottunk, ahol a férj jelölt feladata az volt, hogy hiányos öltözetben osztogasson ingyen raklettet a járókelőknek. Fotók róla ITT. A fondü készítés rendkívül egyszerű. A kis kukoricakeményítővel megküldött sajtkeveréket fokhagymával, pár deci fehérborral és az elengedhetetlen kupicányi Kirsch, azaz cseresznye pálinkával (csakis cseresznye lehet, más nem!) tűzhelyen összefőzzük, majd az asztalon kis alágyújtással melegen tartva fehérkenyérrel, esetleg főtt krumplival tunkoljuk. A fondü szett része az ehhez való hosszú villa. A népi legenda szerint a fondü mellé tilos vizet inni, mert gombóccá áll össze a gyomrunkban a sajt! A fehérbor és a cserkó pálesz jóváhagyott kísérő. Egy svájci zászlós fondüszett hozzá előkészített sajtkeverékkel szuper szuvenírötlet.


Éttermezni sem feltétlenül drágább mint máshol Nyugat-Európában. Az alábbi helyek közül az első kettőben voltunk, a többit helyi kapcsolataink ajánlották Lausanne környékén.

La tour de Gourze

Bár szinte minden hegyen találhatunk kisebb éttermet, de a Lausanne környékének nagybetűs Családi Étterme egyértelműen az 1922 óta létező Tour de Gourze. Márpedig, ha egy étterem majd 100 éve tolja az ipart, az tud valamit. Igazi intézmény. A helyszínen egy torony a látványosság,  a teraszról elmaradhatatlan hegyi, és Genfi-tó kilátás mellett. Naplementekor különösen ajánlott. Természetesen szinte mindenki fondüzni és raklettezni jön, de van azért más fogravaló is

Buvette de la Dent de Vaulion

Bennfentes helyekre vadászóknak igazi csemege a Dent de Vaulion kis étterme. Nálunk kockásterítősként jellemeznék, itt kolomperdő borítja a mennyezetet, és tömény sajt szag csap meg az ajtón belépve. Jó időben a terasz hálás alternatíva! Végtelenül egyszerű hely, csak néhány féle étellel, természetesen sajtfondü és még egy kis sajt, sonkatál, saláta és a képeken is látható nyami vargányaszószos pirítós. Útikönyvekben ne keressétek! Naplemente környékén a legjobb érkezni, hogymegcsodálhassuk a Genfi-tó túlpartján a mintegy mennyországban lebegő Mont Blanc-t, és a másik oldalon a Joux tavat. Az étterem tulajdonostól azt is megtudtuk, hogy az általunk csak dekorációnak gondolt gigantikus méretű kolompokat bizony hordják a tehenek, igaz, csak ünnepi alkalmakkor. Tavasszal, mikor nagy csinnadrattával felhajtják őket a legelőre, és ősszel, mikor lemennek telelni.


Brasserie de Montbenon
Gyönyörű környezetben szép tavi kilátás mellett helyi, svájci, francia konyha. Infó ITT.

La Baie du Lac
Kedvelt hotel-étterem szintén szuper tavi kilátással a Lac de Joux-ra. Infó ITT.

La Piscine de la Venoge
Egyszerű, de nagyszerű, helyi ételek, és gyerekekkel a medence szuper! Infó ITT.

Restaurant Du Tennis
Egy másik helyiek által preferált egyszerű tóparti hely, olasz, francia ételek, a pizzája különösen kedvelt. Infó ITT.

Praktikumok, spórolási tippek Svájcban

Svájc nem olcsó, de nem is feltélenül kell, hogy többe kerüljön mint bármely más nyugat-európai ország. Az átlag árakról ITT egy jó „Cost of living in Switzerland” összehasonlító táblázat. Olcsó étteremben átlag 22 CHF/fő az étkezés, kicsit menőbb helyen 2 fő kb 100 CHF-ből kijöhet. A szupermarketek közül a Coop és a svájcikumnak számító, csak saját márkás termékeket áruló Migros kézenfekvő, olcsó, és mindenhol jelen van.

Közlekedés

Fapados repülő ugyan van Svájcba, de a tömegközlekedés és az autóbérlés is drága. Mi mindig saját autóval megyünk. Úgy olcsóbb, vihetjük a kutyát is (Svájc nagyon kutyabarát ország), és a legszebb hegyi helyekre nagyon elkel a saját járgány. Az éves autópálya matrica (csak éves van!) csak 40CHF, a benzin pedig csak kicsit drágább mint nálunk. Odafelé gyakran megszavazzuk a Bécs-Feldkirch között közlekedő, késő este induló kabinos, alvós vonatot, ami autókat is szállít. A 4 fős családnak így egy picit többe kerül mint a benzin és egy autópálya motel, de az idő pénz, a gyerekeknek is nagy kedvence a ringatós vonat, és így kora reggel a svájci határnál ébredünk. Hazafelé egyben le szoktuk tolni egy nap alatt az 1200 km-t.

A tömegközlekedés Svájcban drága, ha sokat akarunk buszozni, vonatozni, (családdal, gyerekekkel különösen!) ajánlom megfontolásra a különféle, online előre ITT megvásárolható passzokat. A Swiss Half Fare Card például 120 CHF/fő ellenében 1 hónapig jogosít szinte minden vonatra, buszra és hajóra is félárú jegy vásárlására, és mellé ingyen lehet kérni a Family Cardot, ami 6-tól 16 éves korig ingyen utazásra jogosít.

Szállás

Mi eddig rokonainknál aludtunk, ezért konkrét szállás tapasztalataim nincsenek, de a Bernina Expresszre készülődve kinéztünk Davosban egy kempinget, ahol aludni terveztünk. Végül máshogy alakult, és egy határ közeli osztrák panzióban szálltunk meg, de az biztos, hogy Svájc – nyáron legalábbis - tömve van kempingekkel. A vadkempingezést a legtöbb helyen tiltják, de nagyon gyakoriak, és táblával jól jelzettek a kempingek. A kemping rengetegről ITT lehet tájékozódni, 4 fővel kocsival, sátorral 30-50 CHF között már lehet táborozni.

A farm szállások is nagyon népszerűek, még szalmában is alhatunk, és ezek nem is feltétlenül drágábbak mint máshol, 90-120 CHF között már jó, 4-6 személyes apartmant is kaphatunk páratlan hegyi környezetben. A hotelekben és B & B szállásokon 2 fős szoba kerül minimum 120 CHF-be. A Myswitzerland oldalon ITT érdemes nézelődni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miradonna.blog.hu/api/trackback/id/tr7512942983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook
süti beállítások módosítása